FAQ

Search Icon - Realtor X Webflow Template
This item filters instantly. Refresh the page to re-use the search filter
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kan ik mijn huisdier meenemen naar Aruba?

Ja! Er zijn zelfs dierenpensions met hotelfunctie, zodat jij onbezorgd van je vakantie kunt genieten. Er zijn wel wat eisen om rekening mee te houden. Om je hond of kat mee te kunnen nemen naar Aruba, heb je naast een Gezondheidsverklaring (niet ouder dan drie weken) ook een geldig bewijs van vaccinatie tegen rabiës nodig van minimaal 1 maand en maximaal 1 jaar oud nodig. Voor de invoer van andere diersoorten, neem je het best vooraf contact op met de Veterinaire dienst van Aruba.

Welke sporten kan ik beoefenen op Aruba?

Watersport op Aruba is vast het eerste waar je aan denkt. Sporten op Aruba kan op verschillende manieren. Maandelijks worden er in verschillende sportfaciliteiten wedstrijden georganiseerd. Je kunt kiezen voor een triatlon, een mountainbikeparcours of aansluiten bij een (beach)tennisvereniging. Aruba kent tien verschillende sportscholen waar je terecht kan voor fitness en crossfit. En, last but not least, inderdaad: watersport! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een duiktour onder water, kite- of windsurfen. 

Hoe is het geregeld met de scholen op Aruba?

Aruba kent veel verschillende scholen. De meeste kinderen uit expat gezinnen gaan naar De Schakel, een particuliere school die staat voor onderwijs zonder achterstand na een emigratie.

Er is op het eiland ook de International School of Aruba met haal- en brengservice, mocht je dit nodig hebben.

De basistaal op de meeste scholen is Nederlands. Op de internationale school wordt Engels gesproken. 

Kinderopvang op Aruba, hoe is dat geregeld?

In oktober 2022 werd de eerste handleiding voor kinderdagverblijven op Aruba gepresenteerd.

Kinderopvang op Aruba is over het algemeen voldoende aanwezig. Het is goed om te weten dat de vereisten op Aruba anders zijn dan in andere landen. Er zijn kinderopvanglocaties die voldoen aan de Nederlandse standaard, maar omdat deze vaak vol zitten is het slim om op tijd contact op te nemen. Vroegtijdig inschrijven geeft een grotere slagingskans. 

Auto kopen op Aruba of meeverhuizen?

Er zijn nauwelijks fietspaden op Aruba. Het meeste wordt met de auto gedaan. Een auto op Aruba is daarom geen overbodige luxe. We raden je aan om je eigen auto mee te verhuizen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de zoute vochtige lucht uit het zeeklimaat op Aruba een flinke aanslag heeft op je auto. Kies daarom voor een merk dat vaak voorkomt, zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de onderdelen. Er zijn professionele servicemonteurs op Aruba. Veel voorkomende merken zijn Hyundai, Kia, Ford, Chevrolet, Mercedes en Toyota.

Kan ik mijn meubels meenemen naar Aruba?

Je kunt ervoor kiezen om meubels te kopen op Aruba, maar veel mensen die naar Aruba verhuizen, kiezen ervoor om hun huisraad mee te verhuizen.  Dit kan over zee of via vrachtvlucht.

Elke week meren er zeecontainerschepen aan in de prachtige haven van Aruba. Het vliegveld van Aruba verwelkomt dagelijks vliegtuigen met huisraad van nieuwe eilandbewoners, je kunt je meubels dan via het vrachtruim laten vervoeren. Je kunt tal van lucht- en zee vervoerders benaderen om je inrichting te verhuizen naar Aruba.

Hoe duurzaam meubels zijn op Aruba, hangt samen met de kwaliteit van het materiaal en de invloeden hierop door het zeeklimaat. 

Welke kosten kan je verwachten bij een huis op Aruba?

Je hebt je wensen opgesteld en bent klaar voor het vinden van jouw droomhuis op Aruba. Bij het vaststellen van je budget is het raadzaam om rekening te houden met enige speling. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je nog een (kleine) investering zal moeten doen om je huis naar smaak in te richten. Ook komt het wel eens voor dat je een prachtig huis vindt, maar dat het toch nét iets duurder uitvalt. Als je er al van tevoren over hebt nagedacht wat je in zulke gevallen wil doen, maakt dat het vinden van jouw droomhuis op Aruba iets gemakkelijker. 

Bij het kopen of huren van een huis op Aruba komen meer kosten kijken dan je op voorhand misschien verwacht. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende kosten voor de riolering of onderhoud van je zwembad. 

Aan welke 3 veel voorkomende woonkosten kan je denken?

 1. Maandelijkse huur of hypotheekkosten
 2. Gas, water en licht
 3. Riolering

Dit zijn slechts drie voorbeelden van kosten die komen kijken bij het kopen of huren van een huis op Aruba. Door onze ervaring denken we óók aan de onderwerpen waar de meeste mensen niet over nadenken. Hierdoor stellen we vaak juist die vragen waar je nog niet eerder over hebt nagedacht. 

Als je ervoor kiest om met ons samen te werken, kies je voor een makelaar die kostenbewust met je meedenkt. We brengen je woonwensen en budget samen in kaart, waarna we op zoek gaan naar het droomhuis wat bij jouw situatie past. Door een overzichtelijk kostenplaatje van zowel de vaste lasten als bijkomende variabele kosten, weet jij precies wat jouw nieuwe huis op Aruba onder aan de streep gaat kosten. 

Geen verassingen achteraf, dat is wel zo fijn!

Een huis kopen op Aruba. Wat zijn de bijkomende kosten?

Een huis kopen op Aruba doe je altijd binnen je budget. Er zijn altijd onvoorziene kosten en een aantal variabele bijkomende kosten. Bij het kopen van een huis op Aruba heb je onder andere de volgende kostenposten die je bij je hypotheek op moet tellen:

 • Overdrachtsbelasting
  3% bij bedragen tot 250.000,00 AWG
  6% bij bedragen boven 250.000,00 AWG
 • Notariskosten
  +/- 8000,00 AWG
 • Hypotheekkosten
  +/- 8000,00 AWG
 • Deviezenprovisie
  1,55% over de koopsom bij een buitenlandse verkoper
 • Verzekeringen
  Brandverzekering +/- 1200,00 AWG per jaar
  Levensverzekering +/- 600,00 AWG* per jaar (*bij 35 jaar & goede gezondheid)
 • Grondbelasting
  Gemiddeld +/- 1000 AWG per jaar, afhankelijk van de waarde van het huis

Naast deze kosten voor het kopen van een huis op Aruba, zijn er ook bijkomende kosten die voor ieder huis gelden. Als je een huis gaat kopen of huren op Aruba, doe je er goed aan om jezelf te verdiepen in de kosten die je maandelijks boven op je huurprijs moet rekenen. Er zijn kosten die iedereen betaalt, maar er zijn ook kosten die afhankelijk zijn van het soort huis wat je huurt op Aruba:

 • Internet/tv gemiddeld 200 AWG per maand;
 • Stroom (Elmar) gemiddeld 300 AWG per maand;
 • Water (WEB) gemiddeld 100 AWG per maand;
 • Afvalcontainer (ecotech) gemiddeld 30 AWG per maand;
 • Poolservice gemiddeld 275 AWG per maand;
 • Tuinonderhoud gemiddeld 150 AWG per maand.

Wat wordt het doel van jouw koophuis op Aruba?

Voordat je een huis gaat kopen op Aruba, bepaal je het doel van dit huis. Wil je er zelf permanent wonen, is het een investering in je pensioen of is het huis bestemd voor verhuur aan vakantiegangers?

Het doel bepaalt mede de inrichting van het huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaap- en badkamers. Maar ook de luxe van een zwembad en andere comfortabele voorzieningen.

De verschillende plaatsen op Aruba hebben ieder hun eigen voordeel. Zo zijn er plaatsen die vooral geschikt zijn voor vakantie verhuur terwijl andere plaatsen je juist de gewenste rust bieden voor permanente bewoning.

Welke plaats op Aruba past bij mij?

Aruba is met zijn 180 vierkante meter het kleinste eiland van de ABC eilanden. Ongeveer 111.000 inwoners hebben hier hun eigen plekje onder de zon gevonden. Aruba staat bekend om de prachtige stranden en verborgen schoonheden in de afzonderlijke plaatsen. Ook zijn er gated communities, waarbij de ingangen van een woonwijk zodanig zijn afgesloten, dat er controle is over wie de wijk in- en uitgaat. Voorbeelden hiervan zijn Tiera del Sol of Goldcoast waar je in alle rust kunt wonen. 

Iedere streek heeft zijn eigen charmes. Welke vragen kan je jezelf stellen om te bepalen welke het beste bij je past?

 • Dicht bij zee of midden in het centrum?
 • Voldoende speelgelegenheid voor kinderen dichtbij?
 • Heb je kinderopvang of een goede school dichtbij nodig?
 • Maximale reistijd woon-werk verkeer?
 • Maximale afstand tot voorzieningen zoals het ziekenhuis of een sportvereniging?
 • Dichtbij of juist heel ver weg bij je familie op Aruba?

Bovenstaande vragen zijn een goed begin om de juiste omgeving voor jouw nieuwe huis op Aruba te kiezen. Welke plaatsen op Aruba passen bij jou? Je vindt ze hier.